Wat is glutenallergie?

Glutenallergie, wat is het?

Glutenallergie, oftewel coeliakie of glutenintolerantie, is een auto-immuunziekte waarbij de darmwand en het darmslijmvlies van de dunne darm worden beschadigd.

De term glutenallergie is in de volksmond een verzamelnaam voor aandoeningen die veroorzaakt worden door het eten van gluten. De meeste mensen waar je aan vraagt, ‘wat is een glutenallergie?’ zullen waarschijnlijk denken aan Coeliakie of anders gezegd glutenintolerantie. Waar veel mensen namelijk denken aan een allergie, is je lichaam eigenlijk intolerant voor gluten. Met glutenallergie kan ook glutensensitiviteit bedoeld worden terwijl dit toch een minder intense aandoening is.

Wanneer je last hebt van een glutenintolerantie betekent dit dat je lichaam onvoldoende voedingsstoffen kan opnemen uit de darmen waardoor er belangrijke tekorten kunnen ontstaan. Deze tekorten kunnen leiden tot milde of ernstige lichamelijke klachten.

Wat te doen bij een glutenallergie?

Neem klachten die kunnen duiden op een overgevoeligheid voor gluten dus altijd serieus, de symptomen zijn blijvend wanneer je gluten blijft eten en kunnen naar gelang van tijd heftiger worden. Een glutenallergie kan zich ontwikkelen op elke leeftijd. Om de schade zoveel mogelijk te beperken en vervelende klachten te voorkomen, zal je, je moeten houden aan een glutenvrij dieet.

Verschil met glutensensitiviteit

Bij glutensensitiviteit is er geen beschadiging aan de darmen zichtbaar bij het uitvoeren van een medische test. Toch kun je dezelfde klachten ervaren als bij glutensensitiviteit. De klachten kunnen verminderen door het weglaten van gluten uit je dieet. Voordat je hiermee start is het noodzakelijk om eerst langs de huisarts te gaan. Zodra je begint met het dieet is de glutenintolerantie namelijk niet meer waarneembaar. Dat kan lastig zijn wanneer je geen effect ervaart en opnieuw gaat zoeken naar de aanleiding van je probleem.

Een dokter aan tafel met een patiënt en schrijft wat op papier

Hoe ontstaat een glutenallergie?

Veel mensen weten niet dat ze gevoelig zijn voor gluten. Terwijl overgevoeligheid voor gluten voorkomt bij ongeveer 1% van alle Nederlanders. Het is niet bekend waardoor glutenallergie precies ontstaat. Wel weten we dat erfelijkheid een rol kan spelen. Alhoewel ‘maar’ 5- tot 10% van de kinderen een verhoogde kans heeft om daadwerkelijk een glutenintolerantie te ontwikkelen.

Wanneer je intolerant bent voor gluten kun je door het eten van bepaalde voedingsmiddelen het slijmvlies van je dunne darm beschadigen. Hierdoor bezwijken gezonde darmvlokken in de dunne darm. Darmvlokken zijn essentieel bij een goede darmwerking en zorgen voor een juiste opname van voedingsstoffen. Darmvlokken wil je dus zo gezond mogelijk houden.

Een foto van verschillende eetwaren met gluten

Wat zijn gluten?

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in allerlei soorten granen. Denk aan spelt, tarwe, haver, rogge, kamut en gerst. Deze eiwitten bestaan uit meerdere stoffen waaronder gliadine en glutenine. De meeste mensen die last hebben van een glutenallergie hebben een intolerantie voor glutenine. Glutenine zorgt ervoor dat voedingsmiddelen, zoals deeg elastisch zijn.

Wat zijn gluten?

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in allerlei soorten granen. Denk aan spelt, tarwe, haver, rogge, kamut en gerst. Deze eiwitten bestaan uit meerdere stoffen waaronder gliadine en glutenine. De meeste mensen die last hebben van een glutenallergie hebben een intolerantie voor glutenine. Glutenine zorgt ervoor dat voedingsmiddelen, zoals deeg elastisch zijn.

Een foto van verschillende eetwaren met gluten

Glutenallergie, wat mag je niet eten?

Wanneer je last hebt van een glutenallergie betekent dit dat je bepaalde voedingsmiddelen beter niet kunt eten. Voedingsmiddelen zoals, brood, pasta, couscous, snacks, kant en klare koekjes, snoep, soepen en sauzen en allerlei andere kant en klare producten zijn de aanleiding tot je klachten. Waarschijnlijk kies je ervoor om gluten uit je voedingspatroon weg te laten.

Om geen tekorten op te lopen zal je bepaalde vitamines en mineralen die in granen voorkomen moeten vervangen. Soms vallen die aanpassingen reuze mee, denk aan het eten van zilvervliesrijst in plaats van witte rijst, quinoa, boekweit, aardappelen of havermout. En zo zijn er nog veel meer voedingsmiddelen die je gewoon kunt eten zonder klachten te ervaren.

Hoe kom ik erachter dat ik een glutenallergie hebt?

Er zijn verschillende symptomen die voorkomen bij glutenintolerantie. Het is natuurlijk niet vreemd dat wanneer je lange tijd niet de juiste hoeveelheid voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt, er klachten kunnen ontstaan. Maar vaak is het lastig erachter te komen of het gaat om een glutenallergie.

Veelvoorkomende klachten zijn, obstipatie, buikpijn, een opgezette buik, aanhoudende diarree, verminderde eetlust, overgeven en een plakkende ontlasting. Maar ook vermoeidheid, depressiviteit, botontkalking, bloedarmoede, stemmingswisselingen en onvruchtbaarheid kunnen ontstaan.

Bij kinderen zie je vaak dat ze buikpijn hebben of bloedarmoede. Er zijn ook kinderen die extra huilerig zijn en last hebben van een bolle buik. Sommige kinderen groeien slecht.

Mensen met een glutenallergie hebben ook een verhoogde kans op lactose-intolerantie.

Laten testen of je een glutenallergie hebt

Heb je klachten die je niet goed kan plaatsen, maar die sterk lijken op bovenstaande? Dan is het verstandig je te laten testen door een arts. Zo kan je daadwerkelijk laten vaststellen of je last hebt van een glutenintolerantie. Een afspraak met je huisarts is de makkelijkste manier om erachter te komen!

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Verschillende voedingsmiddelen kunnen allergieklachten veroorzaken.

Last van voedselallergie?

Lees verder

Er zijn meerdere testen die je arts kan doen om de diagnose te stellen.

Allergie testen?

Lees verder

Belangrijk is om eerst vast te stellen of er sprake is van voedselallergie alvorens je voedingsmiddelen gaat mijden.

Moet ik een dieet volgen?

Lees verder