Huisstofmijten bijten: feit of fabel?

 

 

Dat huisstofmijten, ook wel huismijten genoemd, zouden bijten is een misverstand. De kleine beestjes zijn niet uit op je bloed, zoals muggen dat zijn. Het zijn aaseters, geen jagers. Ook bijten ze je niet uit zelfverdediging of agressiviteit. Maar hoe kan het dan dat deze beestje jeuk veroorzaken? En hoe komt het dat er zoveel verwarring bestaat over de oorzaak daarvan? Lees er alles over in dit artikel.

Waar komt het fabeltje vandaan dat huisstofmijten bijten?

Huisstofmijten bijten niet, maar andere mijten wel! Hierdoor heeft de hele mijtenfamilie een slechte reputatie. De meeste bijtende mijten geven de voorkeur aan muizen, ratten of vogels, maar ze kunnen ook op mensen terecht komen. Meestal kan dat geen kwaad, maar soms kan het vervelende gevolgen hebben. Zo bestaat er een mijtensoort die schurft veroorzaakt, dit beestje wordt ook wel de schurftmijt genoemd. Maar dat is dus níét de huisstofmijt.

Naast het bestaan van mijten die wel kunnen bijten is er nog een beestje dat voor de verwarring kan zorgen: de bedwants, de naam zegt het al: dit diertje leeft graag in je bed. Ook huisstofmijt heeft een grote voorkeur voor warme en vochtige plekjes, maar verder zijn het totaal verschillende beestjes.

Huisstofmijten en andere beestjes in je huis

Er zijn veel insecten waar we niet bepaald dol op zijn zoals vlooien, luizen, teken, bedwantsen en muggen. Ze voeden zich met vers mensenbloed en bijten ons daarom. Huisstofmijten daarentegen zijn anders. Dit zijn aaseters en ze hebben geen interesse in bloed. Hun favoriete maaltje bestaat uit huidschilfers, die we sowieso achterlaten. Daarvoor hoeven ze je dus niet te bijten. Bovendien kunnen huisstofmijten je niet eens bijten, zelfs niet als ze het zouden willen! Dat is goed te zien onder een microscoop. De huisstofmijten zien er, zoals veel andere insecten, een beetje griezelig uit als je ze vergroot bekijkt. Maar je kunt duidelijk zien dat hun kaken gemaakt zijn om huidschilvers vast te grijpen. Bijtende, of eigenlijk stekende, insecten hebben een heel ander ontwerp. Zulke beestjes hebben langere monddelen om huid te kunnen doorboren en bloed op te kunnen zuigen.

 

De verwarring tussen bedwantsen en huisstofmijten

Bedwantsen kunnen van jouw slaapkamer hun woonvertrek hebben gemaakt. Ze houden ook van slaapkamers in een hotel, Bed & Breakfast of vakantiehuisje. Ook treinen en bussen vinden ze prima plekjes om te vertoeven. Hierdoor loop je het risico deze ongewenste gasten mee naar huis te nemen. In tegenstelling tot huisstofmijten kunnen bedwantsen wél bijten, wat jeuk kan veroorzaken. Bij zulke klachten denk je dan misschien aan huisstofmijten, maar dat is in dat geval een valse beschuldiging.

Het verschil tussen bedwantsen en huisstofmijten

Huismijt of bedwants? Dit zijn de verschillen:

Grootte
Huisstofmijten
Ze zijn slechts 0,3 millimeter lang. Te klein om met het blote oog te zien dus.
Bedwansten
Sommige wantsen zijn met een lengte van 1 millimeter bijna net zo klein als huisstofmijten. Maar ze kunnen ook een stuk groter worden, tot wel 6 millimeter.
Grootte
Huisstofmijten Bedwansten
Ze zijn slechts 0,3 millimeter lang. Te klein om met het blote oog te zien dus. Sommige wantsen zijn met een lengte van 1 millimeter bijna net zo klein als huisstofmijten. Maar ze kunnen ook een stuk groter worden, tot wel 6 millimeter.
Favoriet voedsel
Huisstofmijten
Huidschilfers van mensen en huisdieren.
Bedwansten
Vers bloed tijdens je slaap
Favoriet voedsel
Huisstofmijten Bedwansten
Huidschilfers van mensen en huisdieren. Vers bloed tijdens je slaap
Bijten ze?
Huisstofmijten
Nee, dat is een fabeltje.
Bedwansten
Ja, tijdens je slaap. Dat kan jeukende rode bultjes veroorzaken.
Bijten ze?
Huisstofmijten Bedwansten
Nee, dat is een fabeltje. Ja, tijdens je slaap. Dat kan jeukende rode bultjes veroorzaken.
Allergeen?
Huisstofmijten Bedwansten
Huisstofmijtallergie is een van de meest voorkomende allergieën. Het zijn de uitwerpselen van de beestjes die allergeen (allergieopwekkend) zijn. Sommige mensen zijn allergisch voor bedwantsen: de beet kan dan pijnlijk aanvoelen en gezwollen zijn. Ook kun je er blaren van krijgen. In zeldzame gevallen kan de allergische reactie ernstig zijn.
Allergeen?
Huisstofmijten
Huisstofmijtallergie is een van de meest voorkomende allergieën. Het zijn de uitwerpselen van de beestjes die allergeen (allergieopwekkend) zijn.
Bedwansten
Sommige mensen zijn allergisch voor bedwantsen: de beet kan dan pijnlijk aanvoelen en gezwollen zijn. Ook kun je er blaren van krijgen. In zeldzame gevallen kan de allergische reactie ernstig zijn.
Zo weet je dat je ze in huis hebt
Huisstofmijten
Dat is lastig, want je ziet ze niet. Ga er maar vanuit dat je ze in huis hebt, ook als je heel schoon leeft.
Bedwansten

Let hierop:

  • De beestjes zelf, in ieder geval de iets grotere exemplaren, kun je met het blote oog zien
  • Stukjes losgelaten schild van de bedwants
  • Roestkleurige poepsporen van de beestjes
  • Een muffe en zoetige geur
Zo weet je dat je ze in huis hebt
Huisstofmijten Bedwansten
Dat is lastig, want je ziet ze niet. Ga er maar vanuit dat je ze in huis hebt, ook als je heel schoon leeft.

Let hierop:

  • De beestjes zelf, in ieder geval de iets grotere exemplaren, kun je met het blote oog zien
  • Stukjes losgelaten schild van de bedwants
  • Roestkleurige poepsporen van de beestjes
  • Een muffe en zoetige geur
Zo kom je er vanaf
Huisstofmijten
Regelmatig goed schoonmaken helpt al een stuk, lees ook de andere tips tegen huisstofmijt.
Bedwansten
Deze beestjes krijg je niet zomaar je bed of je huis uit. Neem daarom contact op met een bedrijf gespecialiseerd in ongediertebestrijding.
Zo kom je er vanaf
Huisstofmijten Bedwansten
Regelmatig goed schoonmaken helpt al een stuk, lees ook de andere tips tegen huisstofmijt. Deze beestjes krijg je niet zomaar je bed of je huis uit. Neem daarom contact op met een bedrijf gespecialiseerd in ongediertebestrijding.  

Huisstofmijten bijten niet. Als je een allergie hebt voor huisstofmijt reageer je op hun uitwerpselen. Een mijt produceert in zijn leven maar liefst 200 keer zijn lichaamsgewicht aan uitwerpselen. Dat tikt dus best aan!

Zijn huisstofmijten ongevaarlijk?

Ja, ze zijn ongevaarlijk. Maar hun eetgewoontes hebben helaas wel ongewenste effecten. Huisstofmijten volgen het voedsel, en wat is een betere plek om dode huidcellen te vinden dan waar we wonen? Mensen verliezen de hele dag door dode huidcellen, wel zo’n 40.000 per dag. Een groot deel van het stof in je woning bestaat hierdoor uit die dode huidcellen.

Stof is dus een bron van voedsel voor huisstofmijten, vandaar de naam. Hierdoor leven er duizenden huisstofmijten in elk huis, zelfs als je het heel netjes houdt. Ook dat is nog geen ramp maar na het eten moeten ze, zoals ieder dier, ook hun behoefte doen. En die uitwerpselen, huisstofmijtpoep dus, daar kun je allergisch voor zijn. Het is zelfs een van de meest voorkomende oorzaken van allergie.

Lees ook: alles over huisstofmijtallergie

Hoe herken je huisstofmijt?

Niet. Tenzij je een microscoop aanschaft en er een vlokje stof onder plaatst. Huisstofmijten zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien. De uitwerpselen, waar je allergisch voor kunt zijn, zijn nóg kleiner. Dat betekent niet dat je er niks tegen kunt doen, maar de ‘vijand’ herkennen wordt dus wel lastig. Ga er maar vanuit dat je ze overal in je huis tegen kunt komen.

Ongevaarlijk, maar wel vervelend bij een allergie

Het inademen van de afvalstoffen van huisstofmijt kan hooikoortsachtige klachten (allergische rinitis) geven. Je hebt dan bijvoorbeeld last van een verstopte of jeukende neus, of je moet veel niezen. Het verschil met hooikoorts is dat huisstofmijtallergie het hele jaar door klachten kan veroorzaken, terwijl hooikoorts meer seizoensgebonden is en optreedt wanneer planten, bomen of onkruid in bloei staan.

Als je allergisch bent voor huisstofmijt kun je ook last krijgen van symptomen zoals huiduitslag en eczeem. Dit wordt ook wel ‘atopische dermatitis’ genoemd. Atopie verwijst naar de neiging van het immuunsysteem om overdreven te reageren. In dit geval reageert het lichaam overdreven op de afvalstoffen van de huisstofmijt.

Een allergie voor huisstofmijt kan door deze klachten behoorlijk vervelend zijn. Het kan ook in de weg staan van een goede nachtrust. Want veel niezen of het hebben van een verstopte neus helpen nou niet bepaald om lekker in slaap te vallen. Zeker als je last hebt van huisstofmijt in je slaapkamer. Laat de slaapkamer, en met name je bed, nou precies de plek zijn waar deze beestjes graag vertoeven. Speciale aandacht voor de slaapkamer is dus gewenst. Verderop in dit artikel geven we je een paar handige tips.

Hoe weet je of je last hebt van huisstofmijt?

Hier is een checklist met veelvoorkomende symptomen van huisstofmijtallergieën:

  • Jeukende of tranende ogen
  • Verstopte neus
  • Niezen
  • Droge of zere keel
  • Hoesten
  • Een loopneus
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Huidreacties

Huisstofmijtallergie: de diagnose

Heb je last van allergiesymptomen en vermoed je dat dit komt door huisstofmijt? Neem dan contact op met je (huis)arts. Je arts kan een allergietest (laten) uitvoeren. Daarmee kan aangetoond worden of je wel of niet een huisstofmijtallergie hebt. Heb je inderdaad last van deze allergie, dan kan er gekeken worden naar manieren om het beter onder controle te krijgen, zodat je er minder hinder van ondervindt.

Lees ook: Hoe kun je op allergie testen?

Advies van een arts

Voor de afweging of je een geneesmiddel of medisch hulpmiddel zoals antihistaminica wilt gebruiken kun je uiteraard advies inwinnen bij je huisarts. Bij je huisarts kun je ook bespreken welke andere opties er mogelijk zijn. Zoals andere medicatie of immunotherapie.   

Verlichten van de klachten bij een huisstofmijtallergie

Om de klachten te verminderen kun je kiezen om antihistaminica te gebruiken. Antihistaminica zijn geneesmiddelen of medische hulpmiddelen. Ze zijn vrij verkrijgbaar in verschillende vormen zoals:

  • Tabletten
  • Neussprays
  • Oogdruppels

Antihistaminica blokkeren de werking van histamine. Histamine is een boodschapperstof die ons lichaam produceert als reactie op een bedreiging. Bij een huisstofmijtallergie ziet je lichaam de uitwerpselen van de huisstofmijt waar je mee in contact komt als een bedreiging. De histamine die dan geproduceerd wordt kan leiden tot allergieklachten zoals jeukende of tranende ogen, een verstopte neus of juist een loopneus of veel niezen. 

Lees bij het gebruik van geneesmiddelen of medische hulpmiddelen altijd de bijsluiter of gebruiksaanwijzing.

Immunotherapie bij huisstofmijtallergie

Immunotherapie is een langdurige behandeling die tot doel heeft de reactie van het immuunsysteem op allergenen te veranderen. Bij huisstofmijtallergie, waarbij de allergenen de afvalstoffen van huisstofmijten zijn, wordt het immuunsysteem op een gecontroleerde manier blootgesteld aan deze allergenen. Hierdoor leert het immuunsysteem om niet overdreven te reageren op de allergenen. Na verloop van tijd kan dit leiden tot vermindering of zelfs het verdwijnen van symptomen. Het kan enige tijd duren voordat er merkbare verbetering optreedt, de behandeling wordt meestal over een periode van meerdere jaren uitgevoerd.

Als je geïnteresseerd bent in immunotherapie voor huisstofmijtallergie, is het raadzaam om je arts of allergoloog te raadplegen.

Lees alles over immunotherapie 

Hoe krijg je huisstofmijt weg?

Zorg eerst dat je zeker weet dat het om huisstofmijt gaat en niet om bedwantsen. Want als je een bedwantsenplaag hebt kun je het beste een bedrijf gespecialiseerd in ongediertebestrijding bellen. Heb je last van huisstofmijten? Dan kun je het volgende doen:

Maak je huis huisstofmijt onvriendelijk

Huisstofmijten wonen graag bij je. Dit komt doordat je ze elke dag weer van hun favoriete maaltijd, de huidschilfers, voorziet. Ook vinden ze je woning lekker warm en vochtig. Ze houden van een vochtige omgeving omdat ze niet kunnen drinken, ze overleven door via hun voorpoten water uit de omgeving op te nemen. Daarom vertoeven ze zo graag in je slaapkamer: je bed houdt namelijk vocht vast, zoals zweet.  

Huisstofmijten gedijen het beste bij een luchtvochtigheid van ongeveer 70%. Een vochtpercentage onder de 50% wordt lastig voor deze beestjes, ze drogen dan uit en gaan dood. Het kan daarom helpen een luchtontvochtiger in huis te halen. Ook kan het helpen om niet te veel te stoken, zet de verwarming bij voorkeur niet hoger dan 21 °C.

Het vermijden of beperken van allergenen in je omgeving wordt ook wel ‘saneren’ genoemd. Lees alles over saneren bij allergie.

Speciale aandacht voor de slaapkamer

Huisstofmijten leven graag in je slaapkamer, en dan bij voorkeur ook nog eens in je bed. Je kunt er daarom voor kiezen om speciale matras- en kussenslopen aan te schaffen die huisstofmijten en hun allergene afvalstoffen weren. Was het beddengoed regelmatig, liefst op 60 °C.

Sommige soorten beddengoed zijn lastig om te wassen, zoals dekens of quilts. Een wasdroger biedt dan uitkomst. Huisstofmijten gaan namelijk dood bij 60 °C en een laag vochtgehalte. Kijk wel altijd op het label of een deken in de droger mag en hoelang. Of vraag het bij de verkoper of fabrikant na.

Verplaats ook echte ‘stofvangers’ uit je slaapkamer. Zoals kleding, gestoffeerde meubels en de wasmand. Heb je huisdieren? Laat deze dan niet in je slaapkamer, en zeker niet op je bed.  

Lees meer tips tegen huisstofmijt

We helpen je graag!

Bedankt voor het lezen van ons artikel over huisstofmijtallergie. We horen graag wat je ervan vindt! Als je vragen hebt of jouw verhaal over het leven met een graspollenallergie wilt delen, neem dan contact met ons op of ga naar onze Facebook-pagina of Instagram. 

Meer weten over huisstofmijtallergie? Lees ook: Huisstofmijtallergie: er is wat aan te doen!

Bedankt voor het lezen van ons artikel over huisstofmijtallergie. We horen graag wat je ervan vindt! Als je vragen hebt of jouw verhaal over het leven met een huisstofmijtallergie wilt delen, neem dan contact met ons op of ga naar onze Facebook-pagina of Instagram. 

Meer weten over huisstofmijtallergie? Lees ook: Huisstofmijtallergie: er is wat aan te doen!

Download de checklist voor de afspraak over je allergieklachten

Naar je huisarts?

Lees verder

Het lichaam reageert anders bij verschillende allergieën.

Symptomen herkennen?

Lees verder

Wat weet jij over de mogelijke behandelingen van allergie?

Test je kennis!

Lees verder

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.

Op allesoverallergie.nl maken wij wetenschappelijk onderbouwde informatie over allergie eenvoudig beschikbaar. De kennis die wij hebben opgedaan, delen wij graag met zoveel mogelijk mensen. Zo kunnen wij mensen met allergie waar mogelijk helpen. Om dit goed te kunnen doen, gebruiken wij actuele en betrouwbare informatiebronnen. Onze informatie wordt door gezondheidsprofessionals beoordeeld, voordat wij deze delen. De redactie van allesoverallergie.nl streeft ernaar om altijd nauwkeurig, duidelijk en objectief te communiceren. In dit redactiebeleid staat hoe wij dat doen.