07-07-2017

Suikerinname tijdens zwangerschap heeft invloed op ontwikkelen allergie

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap veel suikerhoudende producten eten, vergroten daarmee de kans dat hun kind een allergie ontwikkelt.

Lees meer
05-07-2017

Beet van schapenteek kan oorzaak zijn van vleesallergie

Een beet van de schapenteek kan leiden tot een allergie voor rood vlees.

Lees meer
02-06-2017

Rijden met hooikoorts is gelijk aan drie glazen alcohol

Elk jaar stijgt het aantal meldingen van autobestuurders die last hebben van hooikoorts.

Lees meer
09-05-2017

Zes vragen over hooikoorts

Niezen, rode ogen, jeuk; hooikoorts kan je aardig in de weg zitten. Maar dat hóeft niet, zeggen deskundigen.

Lees meer
04-05-2017

Hooikoorts is een serieuze ziekte

Hooikoorts heeft een grote invloed op het dagelijks leven en wordt onderschat. Dat stellen specialisten van het Deventer Ziekenhuis en ziekenhuis Isala in Zwolle.

Lees meer
29-04-2017

Hooikoorts: wat is het en hoe ga je ermee om?

Zorg.nu stelt Maurice Martens, bioloog en werknemer van de website pollennieuws.nl en Timca Bruggink, allergoloog bij het Spaarne Gasthuis, een aantal vragen over hooikoorts. 'Hooikoorts is niet gevaarlijk, maar het kan wel vervelend zijn.'

Lees meer
03-04-2017

Berk veroorzaakt veel hooikoortsklachten

Het sterk allergeen pollen van de berk veroorzaakt verreweg de meeste klachten. Door het zachte weer zal ook het graspollenseizoen al over enkele weken beginnen.

Lees meer
18-03-2017

Nederlandse kust voor hooikoortspatiënten de plek om van de zon te genieten

Het pollenseizoen is begonnen en dat betekent voor hooikoortspatiënten tranerige ogen, een loopneus een veelvuldig niezen. Volgens Bioloog Maurice Martsens is de Nederlandse kust in dat geval een goede plek om naartoe te gaan.

Lees meer
24-02-2017

Komende week extreem veel pollen in de lucht

Voor mensen die last hebben van hooikoorts komen er moeilijke dagen aan.

Lees meer
02-02-2017

Allergiepatiënten mijden op grote schaal feestjes

Driekwart van de mensen met een voedselallergie mijdt wel eens een feest uit onbegrip of angst om ziek te worden.

Lees meer
17-01-2017

Het gevaarlijkste Australische dier? Geen spin, geen slang, maar .... de bij

Tussen 2000 en 2013 kwamen in Australië 64 mensen om het leven door een beet of steek, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Melbourne. Meer dan de helft stierf als gevolg van een allergische reactie na een insectenbeet.

Lees meer
29-12-2016

Pollenseizoen duurt maand langer dan 40 jaar geleden

Het pollenseizoen duurt steeds langer, zo blijkt uit het nieuwste onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.

Lees meer
23-12-2016

Geen kans op sneeuw, maar wel op hooikoorts

De afgelopen dagen zijn de eerste hazelaars en elzen al in de bloei gezien. De pollen van deze bomen kunnen nu al hooikoortsklachten veroorzaken.

Lees meer
09-12-2016

Jongeren gaan het meest naar de huisarts

Van alle leeftijdsgroepen gaan Nederlandse jongeren tussen de 18 en 24 jaar het meest naar de huisarts. Voor hooikoorts of andere allergieën gaan jongeren twee tot drie keer vaker dan andere leeftijdsgroepen naar de dokter.

Lees meer
05-11-2016

Mensen met voedselallergie krijgen niet de zorg die nodig is

Doordat er in Nederlandse Ziekenhuizen veel te weinig allergologen zijn, krijgen veel mensen met een hevige (voedsel)allergie niet de zorg die nodig is. Dit stelt Hanneke Oude Elberink, internist-allergoloog bij het UMCG in Groningen.

Lees meer
04-10-2016

Aflevering op RTV Oost: Kinderallergie in het Deventer Ziekenhuis

In het Deventer Ziekenhuis is een speciaal centrum voor kinderen met allergieën. Het centrum helpt kinderen met allergieklachten zo snel mogelijk weer een ‘normaal’ leven te leiden. Bekijk de hele aflevering via onderstaande link.

Lees meer
28-09-2016

Opgroeien op boerderij vermindert kans op allergieën

Kinderen die opgroeien op een boerderij hebben minder kans op een allergie dan wanneer ze op het platteland of in de stad wonen. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Melbourne onder meer dan 10.000 mensen uit veertien verschillende landen.

Lees meer
24-09-2016

UMCG opent Kinder Allergie & Astma Centrum

Het aantal kinderen met een of meerdere allergische aandoeningen blijft toenemen. Om deze kinderen de best mogelijke, hoog specialistische zorg te bieden, wordt het centrum geopend, meldt het UMCG.

Lees meer
13-09-2016

Pollen leven op

Terwijl het hooikoortsseizoen eigenlijk afgelopen is, vliegen de pollen door de lucht. Voor veel Nederlanders toch nog weer even afzien geblazen tijdens de mooie nazomer.

Lees meer
07-09-2016

Vijf tot tien doden per jaar na insectensteken

Ongeveer vijf tot tien keer per jaar overlijdt er in Nederland iemand door een allergische reactie op een insectensteek, zegt Hanneke Oude Elberink, allergoloog. ,,Maar het kunnen er ook meer zijn.''

Lees meer
06-09-2016

Antibiotica op jonge leeftijd vergroot kans op eczeem en hooikoorts

Kinderen die in de eerste twee jaar van hun leven antibiotica krijgen toegediend, hebben een grotere kans om op latere leeftijd eczeem of hooikoorts te ontwikkelen.

Lees meer
29-08-2016

Aantal Europeanen met hooikoorts kan in 2050 wel eens verdubbeld zijn

De komende 35 jaar zal het aantal mensen in Europa dat last heeft van hooikoorts meer dan verdubbelen. En dat is grotendeels te wijten aan klimaatverandering.

Lees meer
22-07-2016

Quintana: 'Allergie zit me dwars'

Nairo Quintana was na afloop van een tijdrit in de Tour de France allesbehalve tevreden. Allergie is van invloed op zijn prestaties.

Lees meer
15-07-2016

Hebben duimende koters minder kans op allergie?

Vroeger nagels gebeten of aan je duim gesabbeld? Volgens een nieuw onderzoek zou dit weleens positief uit kunnen pakken op latere leeftijd.

Lees meer
16-06-2016

Met hooikoorts achter stuur even gevaarlijk als na 3 pintjes

Bestuurders die last hebben van hooikoorts lopen meer risico op een ongeval. Hun rijvaardigheid kan zelfs zakken tot het niveau van iemand die 0,5 promille ­alcohol in het bloed heeft.

Lees meer
11-06-2016

Allergie-poli in ziekenhuis Deventer officieel van start

Kinderen met ernstige allergieën kunnen straks naar de allergie-poli in het Deventer Ziekenhuis: Kinder ABC. Zo logisch als de naam van Het Kinder Allergie Behandel Centrum is, zou eigenlijk de behandeling van hooikoorts of voedselallergie moeten zijn. Maar dat is het niet.

Lees meer
09-06-2016

Veel kinderen met astma hebben ook hooikoorts

Kinderarts Eric de Groot stelt vast dat maar liefst 76% van de kinderen ook hooikoorts blijkt te hebben. Door deze en andere bijkomende ziekten adequaat aan te pakken kunnen astmaklachten volgens hem zoveel mogelijk beperkt worden.

Lees meer
04-06-2016

Last van hooikoorts? Je bent niet de enige: explosie van pollen

Er is niet alleen een pollenexplosie, maar ook een explosie van selfies van mensen die rode ogen hebben als gevolg van hooikoorts.

Lees meer
03-06-2016

Luchtwegallergie in programma Feiten & Fabels op SBS6

Zondag 5 juni om 16.30 uur komt in het programma Feiten & Fabels op SBS6 het onderwerp luchtwegallergie uitgebreid aan bod. Stelling van deze aflevering is: een allergie tegengaan met een medicijn van de drogist is genoeg.

Lees meer
03-06-2016

Vijf vragen over de hooikoortshel dit weekend

Dit weekend (4 en 5 juni) wordt de hel voor hooikoortspatiënten. Stuifmeel komt van heinde en verre. Tot uit Oekraïne komen de pollen aangewaaid.

Lees meer
24-05-2016

Restauranteigenaar die pindapoeder serveerde schuldig aan doodslag

Een Engelse restauranteigenaar die een klant met een pinda-allergie zonder te vertellen een maaltijd met pindapoeder serveerde die daardoor overleed, is door de Engelse rechtbank schuldig bevonden aan doodslag. Mohammed Zaman is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf, meldt de BBC.

Lees meer
14-05-2016

Laagje geel stof op auto’s en tuinmeubilair

Het warme en droge weer van de afgelopen anderhalve week heeft geleid tot een explosie van pollen. Eiken, beuken en dennenbomen kwamen tegelijk in bloei en ook de berkenbomen deden flink mee. Dat zorgde voor de hoogste concentratie boompollen in tien jaar tijd. Dat meldt Nature Today.

Lees meer
14-05-2016

Hoogste pollenconcentratie in tien jaar tijd

Het warme en droge weer van de afgelopen anderhalve week heeft geleid tot een explosie van pollen. Eiken, beuken, berkenbomen en dennenbomen kwamen tegelijk in bloei. Dat zorgde voor de hoogste concentratie boompollen in tien jaar tijd, meldt Nature Today op basis van bevindingen van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Lees meer
08-04-2016

'2016 slecht jaar voor mensen met hooikoorts'

Uit tellingen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat dit jaar op uitzonderlijk veel dagen pollen in de Nederlandse lucht zitten. Dat is slecht nieuws voor mensen met hooikoorts, schrijft het Algemeen Dagblad. Vooral als zij gevoelig zijn voor de pollen van de elzenboom. "Al 22 dagen telden dit jaar meer dan veertig elzenpollen per kubieke meter. In de afgelopen tien jaar was dit alleen in 2011 meer", zegt onderzoekster Letty de Weger van het LUMC tegen de krant.

Lees meer
26-03-2016

Nick & Simon zingen ‘Klote Allergie’

Lees meer