Allergie voor huisdieren

Heeft u last van een verstopte neus of van niesbuien wanneer u bij iemand in huis komt die een kat heeft? Last van tranende, rode ogen als u in een ruimte bent met een konijn? Gaat het aaien van een hond samen met een piepende ademhaling? Wanneer u deze klachten herkent, kan het zijn dat u allergisch bent voor huisdieren.

 


Afstudeeronderzoek student Windesheim Flevoland, helpt u mee?
In Nederland heeft ongeveer 25% van de bevolking last van een allergie. Veelvoorkomende allergieën zijn hooikoorts, een huisstofmijtallergie en een allergie voor dieren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de diagnose te stellen en deze luchtwegallergieën te behandelen. Veel mensen weten dit echter niet. Help daarom mee aan een betere informatievoorziening over luchtwegallergieën. Ik ben Rick en ik doe hiernaar onderzoek in verband met m’n eindscriptie voor Windesheim Flevoland en ik ben u zeer dankbaar als u uw medewerking wilt verlenen door mijn korte online enquête in te vullen. Klik hier om naar de enquête te gaan. Bij voorbaat dank!

 

Wat is een allergie voor huisdieren?

Hoewel er meestal wordt gesproken over een allergie voor de haren van een bepaald diersoort, is dit niet juist. Bij een allergie voor huisdieren worden de klachten veroorzaakt door een reactie op huidschilfers en veren van dieren. Ook in het speeksel en de urine van dieren bevinden zich allergenen. Door het inademen van de allergenen ontstaan de allergieklachten.

Een allergie voor katten en honden komt het meest voor. In Nederland zijn ongeveer 3,3 miljoen katten en 1,8 miljoen honden. Allergenen van de kat zijn het sterkst en geven daarom vaak klachten. Daarnaast kunt u ook allergisch zijn voor andere huisdieren zoals konijnen en cavia’s. Een allergische reactie op vogels wordt vooral veroorzaakt door allergenen van de kanarie, parkiet, papegaai en duif.

Allergisch voor een poes

Klachten

Als u allergisch bent voor huisdieren dan heeft u voornamelijk last van klachten als u in aanraking komt met het betreffende dier. De klachten treden vooral op in de slijmvliezen van de neus, ogen en longen. De klachten bij een allergie voor huisdieren zijn voornamelijk:

 • Astmaklachten (moeite met ademhalen, piepen of hoesten)
 • Benauwdheid na het verwisselen / leegmaken van de stofzuigerzak
 • Niesbuien
 • Verstopte neus
 • Loopneus
 • Tranende en jeukende ogen
 • Vermoeidheid
 • Slecht slapen
 • Hoofdpijn
 • Eczeem

De klachten beginnen meestal binnen een half uur nadat u in aanraking bent gekomen met het huisdier. Van een allergie voor huisdieren kunt u het hele jaar last hebben.

De allergische reactie kenmerkt zich door een vroege en late reactie. Klachten zoals een loopneus, jeukende en/of tranende ogen, niezen, zijn onderdeel van de vroege reactie. Daarnaast kent een allergische reactie ook een late fase waarbij ontstekingscellen betrokken zijn. Deze ontstekingsreactie kan zich voordoen in zowel de bovenste als de onderste luchtwegen. De klachten die men hiervan kan ondervinden zijn een verstopte neus (bovenste luchtwegen), hoesten, piepende ademhaling (astma en/of bronchitis) die gepaard kan gaan met een gevoel van benauwdheid (onderste luchtwegen). Klachten van de bovenste luchtwegen kunnen zich uitbreiden naar de onderste luchtwegen.

 

Wat kan ik doen aan een allergie voor huisdieren?

Het uit huis plaatsen van een huisdier zal niet altijd even makkelijk zijn vanwege de emotionele band die er bestaat tussen mens en dier. Deze band moet niet worden onderschat zeker niet bij kinderen. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat jaren na het uit huis plaatsen van het huisdier nog steeds allergenen in huis worden aangetroffen, dit geldt met name voor het kat-allergeen.

Een behandeling van een allergie voor huisdieren kan bestaan uit een aantal stappen. Grofweg onderscheidt men:

 • Saneren; dit betekent het vermijden van allergenen, de klachten verminderen op het moment dat het huisdier uit de leefomgeving wordt verwijderd. De klachten zullen echter niet direct verdwijnen, dat heeft tijd nodig. Uit onderzoek is gebleken dat jaren na het verwijderen van het huisdier nog steeds allergenen in huis worden aangetroffen. Dit geldt vooral voor allergenen van de kat. Indien besloten wordt om het huisdier te houden dan kunt u een aantal ondersteunende maatregelen nemen die de kans op een allergische reactie verminderen. Kijk voor handige tips aan de rechterkant van deze pagina om de kans op een allergische reactie op huisdieren te verminderen.
 • Symptoombestrijding; bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een (inhalatie)allergie. De groep geneesmiddelen die wordt gebruikt voor het onderdrukken van de hooikoortsklachten heet symptomatica. Bij gebruik van deze medicatie wordt de werking van histamine geblokkeerd waardoor de klachten afnemen. Voorbeelden hiervan zijn antihistaminica en corticosteroïden. Meer informatie hierover vindt u onder het kopje Behandeling
 • Allergie immunotherapie; door het inzetten van allergie immunotherapie wordt de onderliggende oorzaak van de allergie aangepakt. Doordat er steeds een bepaalde hoeveelheid van de stof waarvoor men allergisch is (allergeen) wordt toegediend, raakt het immuunsysteem gewend aan deze stof. Op den duur zal het immuunsysteem minder of niet meer reageren op het allergeen waarvoor het allergisch is waardoor men ook minder of geen last meer heeft van allergieklachten. Lees meer informatie over immunotherapie bij Behandeling

Bij welke allergiebehandeling u het meeste baat heeft, is afhankelijk van een groot aantal factoren zoals de aard en ernst van uw allergische klachten, uw gezondheid, werkzaamheid en bijwerkingen van behandelingen en uw eigen voorkeur ten aanzien van bijvoorbeeld de toedieningsvorm.

Laatst bijgewerkt: 29 maart 2018